Sounds of Christmas
med Tove Wingren Trio

Jazztrion Tove Wingren Trio består av Tove Wingren sång, Patrick Wingren piano och Rickard Slotte på trumpet och flygelhorn. I december kommer de att ge fyra julkonserter i Österbotten.

Tove Wingren Trio, dvs Rickard Slotte, trumpet och flygelhorn, Tove Wingren, sång, och Patrick Wingren, piano, ger fyra konserter i december (foto Beni Edström).

När jag träffar Tove har hon varit i Österbotten en vecka redan. Lördagen den 4 november medverkade hon tillsammans med sina kusiner Patrick och Jonte Wingren i Saronkyrkan i Forsby då den lokala baptistförsamlingen firade 150 år med en konsert.

Den Wingrenska släkten har sina rötter i Forsby, så det kändes naturligt att bidra till församlingens firande.

Som freelansande artist har Tove möjlighet att ganska långt bestämma sina tider själv, så hon valde att bli kvar i Jakobstad en vecka. Det gav henne också chans att umgås med sin dotter Naomi som går första året på Jakobstads gymnasium.

Släkttrio

Det som ger Tove Wingren Trio en liten extra krydda är att de, förutom att de alla är duktiga musiker på sina respektive instrument, också är inbördes släkt. Att Tove och Patrick är kusiner är säkert känt, men att Rickard är deras småkusin, från Toves och Patricks farmors sida, kanske inte alla känner till.

Tove Wingren Trio etablerade sig som grupp med den mycket hyllade och uppskattade konsertserien Sounds of Love med vilken de turnerade i Svenskfinland, Åland och Stockholm. Detta ledde även till att trion spelade in en CD med några av låtarna. Den kom ut för ungefär ett år sedan. 

Första gången de spelade tillsammans var 2018. Nu är det första gången de gör det med julsånger. 

– Åtminstone en gång i livet bör man göra en julkonsert, säger Tove med ett leende.

Den dag jag träffar Tove i Betania har hon just haft en andra övning med Patrick och Rickard och hon tycker det börjar kännas som att de är klara för konsert snart. 

Trion kommer att ge fyra konserter i december. Den första konserten hålls i Nedervetil som är Rickard Slottes hembygd. Sedan åker man lite kors och tvärs genom Österbotten och ger konserter i Vörå, Jakobstad och Solf.

Jultraditioner

Vi samtalar lite om jultraditioner.

Tove Wingren-Leppilampi är sedan många år bosatt i Helsingfors och till de traditioner man idag har som familj hör att delta i julbönen i Domkyrkan på julafton. På juldagen brukar man  ofta besöka julmässan i kyrkan på Sveaborg. 

– Det är stämningsfullt och hjälper oss att hålla blicken på vad det är som vi firar!

Man åker ut dit med båt, så redan det ger en väldigt speciell stämning.

– Vi brukar också just innan julhelgen träffas med släkt och utvidgad släkt en kväll med måltid, samvaro, sång och musik. Det har blivit något återkommande och viktigt. 

– I barndomen hade man vissa rutiner, med egen famlij skapar man andra rutiner. Men de gemensamma måltiderna har alltid varit viktiga.

Egentligen tycker Tove inte om att börja sjunga julsånger för tidigt. I år är ett undantag, eftersom de behövt öva för konserterna, men helst sparar hon julsångssjungandet till alldeles innan jul. Och vissa sånger vill hon absolut inte sjunga förrän julafton eller juldagen.

– En favoritjulsång att lyssna på, som helst bara ska lyssnas på på julafton, är O helga natt med Jussi Björling. Sedan finns det vissa sånger man bara sjunger på jul och som hör till, till exempel Stilla natt och Det är en ros utsprungen.

Bred repertoar

Julturnén Sounds of Christmas bjuder på en repertoar av traditionella julsånger och psalmer (O, helga natt, Gläns över sjö och strand) till gospel och pop (A child is born, All I want for Christmas is you) i improvisatoriska, stämningsfulla arrangemang. 

– Det blir många olika genrer, men det är så jag vill ha det och det är också sådan jag är som artist och sångerska.

I pressinfon utlovas ett unikt och lekfullt samspel mellan de tre musikerna, där Toves röst rör sig virtuost och känsligt mellan olika röstregister och musikstilar. Man lovar bjuda på julstämning med både glädje och vemod.  

– Konserten innehåller lite allt möjligt, men merparten är ändå sakrala sånger, för att jag är den jag är och för att konserterna hålls i kyrkor.

Hon betonar också att de är tre individuella musiker på scenen och alla tre bidrar med sina unika delar.

Egna favoriter

Jag undrar om hon har speciella favoriter i repertoaren och hon nämner klassikerna Jul, jul, strålande jul och Det är en ros utsprungen, men också en kanske lite mindre känd, In the Bleak Midwinter.

– Nu när vi har övat låtarna har jag hittat nya favoriter. Den signade dag blir till exempel väldigt speciell i en koralvariant från Dalarna. 

En annan sång hon nämner är Peace in the Valley, som ursprungligen skrevs för Mahalia Jackson, men kanske är mest känd i Elvis Presleys version. En sång som man kanske inte annars skulle kopplat direkt till jul är Marias sång ur Vildhonung av Tomas Boström.

– Det blir mycket lugna sånger, beskriver Tove konsertinnehållet, men också en hel del kontraster som ger dynamik.

Datum för konserterna är 9.12 kl 19 Nedervetil kyrka, 10.12 kl 19 Vörå frikyrka, 11.12 kl 19 Jakobstads kyrka, 14.12 kl 19 Solf kyrka. Programblad kan köpas vid dörren.

• Peter Sjöblom

Lämna ett svar